bizim külliye


     Bizim Külliye’den
     Sevgili okurlar,

     Bir önceki sayımızda şehri konu edinmiştik. Yazarlarımız ve okuyucularımızın ilgisiyle, bu sayımızı da aynı konuya ayırdık.


     “Yerleşim yerleri; fizikî faktörler, insan ve kültür seviyesi gibi üç ayrı unsurun karşılıklı etkileşimleri ile meydana getirilmişlerdir.” diyor Ünal Taşkın. Bu düşünceden hareketle dergimizi hazırlarken Melda Özata’nın “Şehir ve Şiir” inden, Fırat Kızıltuğ’un, Mustafa Miyasoğlu’nun “Zügüdar”ını tanıtan yazısından, Beyhan Kanter’in “Ümit Fehmi Sorgunlu Öykücülüğü”nden, Hasan Akçay’ın “Yunus’un Gül ve Gönül Bahçesi” nden de istifade ettik.
     
İsmail Çetişli; “Şehir” / “Şehirleşme” Olgusu Karşısında “Köy”ün Hazin Mağlubiyeti” isimli yazısında “Türk toplumunun Cumhuriyet’ten günümüze kadar olan dönemde yaşadığı ve hâlen yaşamakta olduğu…” serencamı anlatıyor. Bu anlatımla yetinmedik. Köyden şehre uzanan kuşatılmışlığımızın farkına varmaksızın kendimizi Muhterem Yüceyılmaz’la “Bir Şehri Dinlemek” e tabi tuttuk. Nurettin Durman, İstanbul’a varışını anlatmayı, bu sayımızda da devam ettiriyor. Mahir Adıbeş, “Bu Eller Bizim Eller” ile, Anadolu gezisinin üçüncü bölümünü bizlerle paylaşıyor. Elazığ, Diyarbakır, Urfa, Birecik ve Dumlupınar’ı bir de Mahir Adıbeş’ten dinleyelim istedik. Kemal Batmaz’, “Hangi Şehir?” adlı yazısında “Erkeğin kaburga kemiğinden olan şehir” bizi tamamlar diyor.
     Necati Kanter; “Deli Mısto” ile başlattığı “Bizim Şehrin Divaneleri” ni “Nüzhet Dede” ile devam ettiriyor. “Bir meyle olup Âdem ü Havvası da sarhoş Ol câm ile İblisi de iğvası da sarhoş.” diyor Nüzhet Dede.
Bu sayıda iki röportajımız var: Seval Koçdemir, Mustafa Miyasoğlu ile Yollar ve İzler” üzerine; Taner Namlı, Olcay Yazıcı ile “Irmaklar Sonsuza Akar” üzerine konuştu. Zevkle okuyacağınıza inanıyoruz.
     
M. Halistin Kukul, “Güzel Sanatlar ve Şehirleşme” yi; M. Naci Onur, “Şehrini Arayan Şair” i, Olcay Yazıcı, “Şehrin Ruhu”nu; Ahmet Uludağ, “Şiirlerde Urfa” yı; İbrahim Çapan,“Beyaz Ölüme Direnen Kar Çiçekleri” ni; Ahmet Ak, “Yabancılaşan Hemşerilerimiz” i sizler için yazdılar.
     
Mahmut Bahar, Bahtiyar Aslan, Serdar Arslan, Yusuf Dursun, Aysen Akdemir, İsa Yar’ın şiirlerini; A.Vahap Akbaş’ın hikâyesini…zevkle okuyacaksınız.


34. sayımızda “Yayınevleri ve yazarlar” konusuna ağırlık vereceğiz.


Daha güzel bir dergi etrafında daha huzurlu günlerde buluşmak dileğiyle…


 Nazım Payam
www.bizimkulliye.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir