YAKAMOZ DERGİSİ


.

 

Ünye Lisesi Öğretmen ve Öğrencilerinin, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Recai KESKİN yönetiminde çıkardığı kültür-Sanat ve Edebiyat dergisi YAKAMOZ 3. sayı ile arz-ı endam etti..
Alışılmış okul dergilerinin üstünde bir edebiyat dergisi hüviyetinde olan yakamoz, kapak/sayfa tasarımı ve seviyeli yazı muhtevası ile göz dolduruyor… Bu sayıda Ömer Can AYDIN, “gönüller sultanı Mevlânâ“yı hatırlatırken; İslam ÜRKMEZ  “mona rosa“dan bahisle Sezai Karakoç’u anlatıyor. Fatih ORDU “mısraların sakladıkları“nda Ahmet Haşim’in ‘bir günün sonunda arzu’ şiirini tahlil ediyor. Recai KESKİN “dostoyevski“yi anlatırken, adeta sibiryada birlikte odun kırdıkları zehabına  kapılıyorsunuz. Ahmet AYDIN ile “Sarıkamış“ta üşüyor, ürperiyor; O.Kağan KARAGÖZ’ün uzattığı “Gogol” palto’su ile ısınıyorsunuz. D.Ahmet ATACIK “Orta asya’dan Anadolu’ya Türkiye Türkçesi”ni taşırken; Mehmet KARAGÖZ sizi ‘beyaz gemi’ ile aynı coğrafyaya: Cengiz Aytmatov‘a, dolayısı ile “gün olur asra bedel” romanına, edebiyata, mankurta götürüyor; adeta sarı özek istasyonunda dilinizde aynı nakarat “bu yerlerde  trenler doğudan batıya, batıdan doğuya  gelir gider…gelir giderdi…”.  Hasan BEKTAŞ ile Osmanlıya “hayran” oluyor; Yahya Cumhur TAPÇI’dan “vuslat’ın ayrılıkla başladığını” öğreniyorsunuz. Necmiddin ŞEKER “Yükselen çığlık” başlıklı, geçliğin durumunu anlama/anlatma muhtevalı yazısı ile sizi düşündürürken; Hasan Fahri DURAL “ülkemin en güzel çiçekleri” hitabıyla gençlere sesleniyor. Muharrem EFİL “Edebiyat öğretmeni olma“nın güzelliğini anlatırken; Tuğba EKEN yaşadığımız dünyayı sorguluyor:”çok geç olmadan”…  Aslı KARAYEL “artık savaşa hayır“derken en çok çocukların zarar gördüğünü hissettiriyor…  Sevil UYSAL başarının sırrı“nda verimli ders çalışmanın yollarını gösterirken; Ferda DURAL  kaleme aldığı denemede hayatı anlamlandırıp, okuru düşündürüyor:”ebedî mezâr/mekân“…  Murat ŞEKER “görünüşte görünmeyen biz“de gençliğe genç bakışla yaklaşıyor…  Bakiye DEMİRCAN  güzelliklerin üzerini kirleterek örtmeyelim diyor: “yıprattığımız dünya“. Sevil YILDIRAN “Komşuluk“derken, neredeyse kaybettiğimiz anlamın altını çiziyor…  Aylin ÇELİK’den güzel bir deneme: “soğuk ve Mutluluk“…   Semra KOÇ “sabır üzerine“de sabır ağacının acı, meyvesinin tatlı olduğunu ifade ediyor… Fatmanur GENÇ’den dil yaramıza işaret eden bir yazı: “kendini seven dilini de sever“…  Dursun EYİPINAR “yakamoz çevre“de doğal dengenin önemine dikkat çekiyor…  
Yazılarda dilin ve edebiyatın imkanlarının güzel kullanıldığını görüyorsunuz.  Dergide Ergin SEZER, Dilek GÜLER, Ümran ATAR, Tuğçe KARAKURT, Dursun KOÇ, Yasemin İNCE, Dilek TÜRK ve Zeki ORDU şiir; Neslihan TEZCAN hikâye ile yer alırken; M. Halistin KUKUL “Yazar-Okur münâsebeti hakkında” vukuflu yazısı  ve İsa YAR ” aslan emmi”  denemesi ile destek sağlıyor. 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir